Hänga upp posters och tavlor.

Snygga posters online

Hänga upp posters och tavlor.

Det är viktigare vad du har för ram och hur du hänger din tavla eller posters än hur själva motivet ser ut. Även om det är ett känt mästerverk eller något enklare handlar det bara om hur du visar det.

Använda utrymmet

Tänk på hur rummet och väggarna ser ut innan du börjar spika. Ett knep är att lägga ut dom på golvet och provar dig fram. Tänk på att en liten tavla lätt kan ’försvinna’ och ingen lägger märke till den på en stor vägg. Och en stor tavla passar inte heller på en liten vägg. Så det finns en del att tänka på. Vill du konsten ska vara i fokus när någon går in i rummet så måste du ta med i beräkningen hur ljuset och siktlinjerna ser ut. Så tänk på vilken tavla du vill se först när du kommer in i rummet. Vill du av någon anledning inte att tavlan ska framträda för tydligt, då hänger du den lite undanskymd.

Hur du ska hänga din bild

En tumregel är att hänga din tavla i ögonhöjd är ett säkert alternativ. Det innebär att man ska hänga tavlan så att mittpunkten hamnar på ca 145 cm från golvet, beroende på taket och din höjd. Uppenbarligen, som med vilken regel som helst, är viss flexibilitet nödvändig – du kan ha andra konstverk att manövrera runt eller en obekvämt placerad kamin. Om mittpunkten inte hamnar i ögonhöjd så är det ingen fara, utan häng den där det känns rätt för dig. Lita på dig själv så blir det bra.Om du har flera konstverk som ska hängas upp så är en regel att hänga upp den största först och dom mindre runtom. Föreställ dig hur väggen kommer att se ut. Eller som tidigare sagts, lägg dom på golvet först och testa dig fram hur du vill ha dom. Innan du gör några hål i väggen.

Saker att undvika

Tänk på att aldrig placera en tavla i direkt solljus, eftersom det skadar den. Och speciellt om det är papper, men det gäller för alla sorter. Då är det mycket bättre att använda riktad belysning för att framhäva postern. Strålkastare och vinklingsbar takbelysning funkar också bra. Inget glas kommer att skydda mot direkt solljus men använd ett UV-skyddande glas eller det dyrare museiglaset. Tänk också på vad det är för förhållande i rummet. Kök och badrum är inte bra med tanke på deras fuktiga miljö. Men även över en radiator eller över en öppen spis inte är så bra läge.

Att göra det själv eller anlita ett proffs?

Att anlita ett proffs för att hänga upp din konst är en bra investering. För du kan lita på att alla tavlorna hamnar på rätt ställe och utan onödiga hål i väggen. Men om du vill göra det själv så ha ett vattenpass eller laserpass för exakt precision. Och häng helst inte tavlorna med tråd eller snöre. Det är bättre med metalltråd för då rör sig inte konstverket så lätt och hänger för det mesta rakt och snyggt. Tunga tavlor som du inte orkar bära själv bör du inte heller försöka hänga själv, utan där är läge att ta in ett proffs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.