Återvinning

Liten återvinningsguide

Här är några tips om hur du returnerar förpackningar m.m.

Papper och kartong återvinning

Till papper och kartong återvinning hör alla typer av pappersförpackningar, kontorspapper, tidningar och wellpapp. Allt återvunnet papper som levereras till bruken används på nytt som råvara. Det insamlade returpappret tas omhand i någonbehandlingsanläggning.

Exempel på pappersförpackningar är pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler, omslagspapper med mera.

plast-return

Plast

Några exempel på plastförpackningar är plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk.

Ta av korkar och lock. Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger lösa, för att underlätta återvinningen.Pantflaskor i plast lämnas mot pant i butiken. Stora plastförpackningar som inte går in i behållarens öppning lämnas till kommunens återvinningscentral. Förvaringsaskar för till exempel cd-skivor, video-kasetter, sällskapsspel och krukor i plast ska läggas i restavfall.

tidningar-return

Tidningar

I återvinningsbehållare för tidningar och returpapper lägger du dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker. Allt kan återvinnas.Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Omslagspappret kring skrivarpapper lämnas som pappersförpackning. Hem